Vides fetes de temps i esforç


Vides fetes de temps i esforç

Gil Gelpi i Bàrbara Puigventós es submergeixen en el barri de Sants, i en surten amb quatre històries de constància i lluita.

Maria, del món tèxtil
Lloenç, de la ferreteria Porxas

Una de les maneres que tenim per conèixer un element determinat, de grans dimensions i complex, és agafar distància, posar un objectiu d’ull de peix a la càmera, i mirar de fer un esquema aproximat de la seva realitat. L’altra possibilitat és la que han pres Gil Gelpi, escultor, i Bàrbara Puigventós, fotògrafa, i es tracta d’agafar el microscopi i conèixer quatre realitats representatives de l’ens vivent que és Sants, antic barri industrial.

Gelpi i Puigventós han volgut conèixer personalment quatre persones de Sants, cadascuna d’un àmbit diferent, per tal de crear quatre escenes, que expliquin la seva història i, per tant, la del barri. Amb aquest objectiu han unit l’escultura i la fotografia; Gil Gelpi ha creat una escultura representant cada persona; Bàrbara Puigventós a captat l’essència dels protagonistes i la seva representació, en el seu ambient, en un tros de la seva història. Una figura humana feta de retalls de roba que representa Maria, un bust amb arrels a Llorenç de la ferreteria Porxas, una crisàlide oberta a l’Aleix i l’Adela, i un Sísif de cap gran a Farlin, és el que es pot visitar a la mostra Rizomes dins i fora de les instantànies.

crsàlida, per a l’Aleix i l’Adela
Sísif de cap gran, a Farlin

Per poder fotografiar a cadascuna de les persones escollides amb la seva escultura, Gil Gelpi i Bàrbara Puigventós han creat un escenari únic en un lloc representatiu de la seva vida. També han retratat instants i detalls dels protagonistes i del seu entorn, fet que mostra com han obert les portes de casa seva, i amb quina naturalitat han deixat que entressin a la seves vides.

A la sala d’exposicions de Les Cotxeres de Sants, i dins la programació Temporals 2022 de l’ICUB «L’art transita pels barris» que es va poder visitar fins el 16 d’abril de 2022, es podia conèixer els protagonistes i l’escultura que els simbolitza. Totes les històries que contenen aquestes escenes transpiren dos factors que les uneix: el temps i l’esforç; el temps que ha transcorregut per arribar a on son, i l’esforç abocat per superar les dificultats que s’han trobat. Totes les histories que trobem a l’exposició ens ensenyen a mirar més endins, més enllà del que veiem, a obrir les finestres del seu passat, a conèixer la seva lluita i la seva constància en buscar un millor demà, un millor present.

Podeu conèixer les vides dels quatre protagonistes anòmins en les imatges que hi ha a continuació.

Maria Gausachs
Ferreteria Porxas
Aleix Arino / Adela Capella
Farlin Bruno

(El text d’aquest article va ser publicat a nuvol.com el 21 de març de 2022. Podeu veure’l en aquest enllaç. Les imatges són de l’autor d’aquest blog.)


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *