De la línia al volum


De la línia al volum

La galeria Atelier presenta una exposició col·lectiva on hi són presents Jaume Ribas, Ángel Camino, Jordi Alcaraz, Pep Codó i Sergi Barnils

Fins al passat mes de setembre la galeria Atelier del barri de Gràcia de Barcelona ha exposat una mostra del treball de diversos artistes peninsulars. El fil conductor ha estat el camí que recorre l’art per donar vida a idees i sensacions a través de diverses tècniques i elements, que van des de la línia, fins arribar al volum. Començant per Jaume Ribas on l’ús principal és la línia, passant per Sergi Barnils on el traç és més ample, Jordi Alcaraz on treballa el volum sempre dins els límits d’un marc, i acabant amb Pep Codó i Ángel Camino on les seves peces ja es mostren amb tot el volum necessari.

Jaume Ribas. "Celda sobre blanc IV" Oli s/tela 210x220. Foto: Galeria Atelier
Jaume Ribas. “Celda en blanc IV” Oli s/tela 210 x 220 cm
Jaume Ribas. "Desplegament" Oli s/tela 170x170
Jaume Ribas. “Desplegament” Oli s/tela 170×170

Les primeres obres que ens hem trobat a l’entrar a la galeria són de Jaume Ribas. Aquestes obres són el resultat del seu darrer període creatiu on predomina un fons gairebé monocromàtic que dona la sensació d’un espai gasós, sobre el que ha dibuixat traços de línies rectes creant figures transparents. Les pintures pretenen donar sensacions d’ordre, harmonia, calma, espais oberts i espiritualitat, allunyant-nos en tot moment del desordre, del caos.

Jordi Alcaraz. "Parlar sol II, 2021"
Llapis litogràfic s/metacrilat i paper secant, 126 x 90 cm. Foto: Galeria Atelier
Jordi Alcaraz. “Parlar sol II, 2021”
Llapis litogràfic s/metacrilat i paper secant, 126 x 90 cm
Jordi Alcaraz. "Exercici de desaparició (II), 2019"
Aiguatinta sobre cotó, col·lage i metacrilat, 74,5 x 94,5. Foto: Galeria Atelier
Jordi Alcaraz. “Exercici de desaparició (II), 2019”
Aiguatinta sobre cotó, col·lage i metacrilat, 74,5 x 94,5

En un segon espai de la galeria trobem els quadres-escultures de Jordi Alcaraz, on a través de materials com el vidre, el metacrilat, el feltre, el paper i la pintura ens mostra la cerca de l’absència, del buit, del no res. Aquesta cerca la fa a través d’un llenguatge poètic que a alguns crítics els recorda els poemes visuals de Joan Brossa. En aquestes obres podem veure reflectida la seva formació en l’escultura, la pintura i el gravat, i que en la combinació de totes elles podem trobar unes obres fresques, netes i, a més a més que ens permet fer-hi una reflexió, podem gaudir-ne des d’un punt de vista estètic.

Sergi Barnils "De l'arbre de la vida"
Mixta s/tauler, 150 x 110 cm. Foto: Galeria Atelier
Sergi Barnils “De l’arbre de la vida”
Mixta s/tauler, 150 x 110 cm.
Sergi Barnils. "Ja mai més no hi haurà nit" Mixta s/cartró, 123 x 93 cm. Foto: Galeria Atelier
Sergi Barnils. “Ja mai més no hi haurà nit” Mixta s/cartró, 123 x 93 cm.

Al fons de la sala trobem l’estil de traços gruixuts, amb fons de grans contrastos de colors, que els fan visualment alegres i desenfadats i mostren l’energia del seu autor, Sergi Barnils. Aquest artista a fet créixer l’art abstracte amb els colors i els suggeriments de la tradició catalana, que a través de diferents llenguatges o simbologies sobreposades per capes ens mostra la seva cerca de l’alegria i bellesa.

Pep Codó. "Clova 4" Pedra calcària, 15 x 50 x 40 cm. Foto: Galeria Atelier
Pep Codó. “Clova 4” Pedra calcària, 15 x 50 x 40 cm.
Pep Codó "Minvant I"
Marbre de Macael, 16 x 60 x 50 cm. Foto: Galeria Atelier
Pep Codó “Minvant I”
Marbre de Macael, 16 x 60 x 50 cm.

Si en lloc de mirar les parets ens centrem en les escultures, des de l’entrada es poden apreciar les obres de Pep Codó que formen part de la seva darrera producció: les clovelles. Aquestes obres reflecteixen tot el recorregut vital de l’autor, ja que hi podem trobar un treball en pedra polida, les formes s’assemblen a una esfera aixafada, semblants als còdols de riu o platja. En ambdues peces hi trobem un tall que permet veure dins la pedra, com si s’estigués embolcallant ella mateixa, i al mateix temps ofereix un joc d’ombres que varia en funció de l’origen de la llum.

Ángel Camino."Temblor de humo"
Ferro, 25 x 16 x 16 cm.Foto: Galeria Atelier
Ángel Camino.”Temblor de humo”
Ferro, 25 x 16 x 16 cm.
Ángel Camino "A través de ti"
Fusta de cedre, 130 x 72 x 72 cm. Foto: Galeria Atelier
Ángel Camino. “A través de ti”
Fusta de cedre, 130 x 72 x 72 cm.

Per acabar la nostra visita ens fixem en les obres d’Ángel Camino. En aquest cas ens trobem amb unes figures buides, de traços amples, cadascuna d’un material diferent: ferro i fusta. Les figures, recargolades sobre si mateixes, volen reflectir la solitud de l’artista en la seva lluita contra l’hostilitat exterior, així com el patiment que desferma aquesta batalla permanent, però al mateix temps representa l’alegria de treballar en cadascuna de les obres.

Aquesta exposició col·lectiva ens ha permès conèixer una mica millor el treball d’art abstracte i contemporani que s’està fent a Barcelona i el seu entorn, a través d’autors consolidats i de llarga trajectòria, reconeguts internacionalment i amb una obra que reflecteix perfectament el seu tarannà i la seva pròpia experiència com han estat Jaume Ribas, Jordi Alcaraz, Sergi Barnils, Pep Codó i Ángel Camino.

Gràcies per llegir-nos.


Deixa un comentari

L’adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *